Het varkensvlees van Slagerij De Bruin kan gerekend worden tot het beste kwaliteitsvlees in Nederland verkrijgbaar. Met liefde en aandacht voor u klaargemaakt voor een uitstekende maaltijd.

Hieronder een kleine greep uit ons assortiment varkensvlees:

  • Schnitzels
  • Hamlappen
  • Speklappen
  • Karbonades
  • Varkenshaas
  • Varkensfilet
  • Diverse soorten gemarineerd vlees
  • Cordon bleu
  • Ribbetjes

 

Ons Iberico varkensvlees

Het Iberico varken is een autochtoon ras dat exclusief toebehoort aan het Iberisch schiereiland en zeer verschilt van het Europese blanke varken. Door het klimaat, de vrije loop en voedsel heeft het Iberico varken zijn kwaliteit en rijke smaak te danken.
Het Iberico varken groeit op in een uniek ecosysteem bekend als de Dehesa. Dit zijn uitgebreide mediterrane bossen met steeneiken waarvan de vrucht, de eikel (ìbellotaî), samen met het verse aromatische gras de voeding vormt van het Iberico varken. De varkens voeden zich in het voorjaar met fris gras. In de zomer krijgen ze een mengsel van gerst en tarwe te eten. In het najaar eten de varkens 10 kg eikeltjes per dag waardoor ze hun karaktisristieke nootachtige smaak krijgen. Het vlees is prachtig rood en wordt met een heel klein streepje rosé gegeten.

Bereidingstips:

Braadworst/saucijs
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/braadworst.jpg

Saucijs is meestal samengesteld uit varkensgehakt met kruiden. Zachtjes braden in ruim boter voorkomt openbarsten.
Wist u dat … ijzer uit vlees gemakkelijker in ons lichaam wordt opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten? 

Doorregen varkensrollade
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/doorregen-rollade.jpg

Een doorregen varkensrollade bevat iets meer vet dan varkensfiletrollade. Hierdoor wordt het vlees extra smakelijk en droogt het niet zo snel uit. Een rollade is bijna altijd panklaar, dat wil zeggen gezouten en gekruid. 

Haaskarbonade
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/Haaskarbonade.jpg

Haaskarbonade is de meest magere karbonadesoort. Haaskarbonade is wat duurder dan andere karbonaden. Het mooie blanke vlees is sappig en vol van smaak. 

Halskarbonade
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/10-halskarbonade[1].jpg

Karbonade is het meest bekende stukje varkensvlees. Karbonade wordt gesneden van verschillende delen: rib- en haaskarbonade (mals) en hals- en schouderkarbonade (minder mager en minder mals). Karbonaden kunnen ook gemarineerd worden. 

Hamlappen
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/hamlap.jpg

Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. Als u voor het bakken de lappen met bloem bestuift, levert dat een licht gebonden en lekkere bruine jus op.

Hamschijf
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/12-hamschijf[1].jpg

Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’. ‘Eisbein’ is licht gepekeld. Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd goed bij stamppotten en maaltijdsoepen. Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep. 

Nasi/bamivlees
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/14-nasi_bamivlees_1_.jpg

Nasi/bamivlees wordt meestal gemaakt van iets doorregen varkensvlees. Het vlees kan bij aankoop al iets gekruid of gemarineerd zijn, waardoor het zó gebruikt kan worden.

Ribkarbonade
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/ribkarbonade.jpg

Een ribkarbonade heeft een ribbeentje en wordt ook wel kotelet genoemd. De ribkarbonade geldt als een malse en magere karbonade. Zonder ribbeentje heet de ribkarbonade een filetlapje.

Bakken: 6 tot 8 minuten

Schouderkarbonade
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/schouderkarbonade.jpg

Schouderkarbonade bevat weinig been. Smaakidee: varkensvleeskruiden, peper, nootmuskaat. 
Wist u dat… vlees mét been een iets langere bereidingstijd nodig heeft, omdat been een slechte warmtegeleider is?

Bakken: 12 tot 15 minuten

Speklappen
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/speklap-normaal-01.jpg

Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Smaakidee: kerrie, peper, ketjap, ketoembar. 
Wist u dat … speklappen ook gegrild kunnen worden en dan minder vet bevatten?

Varkensschnitzel
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/varkensschnitzel.jpg

Schnitzels worden ‘met de draad mee’ gesneden, waardoor ze tijdens de bereiding plat in de pan blijven liggen. Serveer gepaneerde schnitzels met een schijfje citroen. Dat neemt de smaak van de boter weg, die wordt opgenomen door het paneermeel.

Bakken 6 tot 8 minuten

Varkensoester
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/varkensoester.jpg

Oester is klein, maar fijn! Het vlees wordt gesneden van de achterham. Bestrooi het vlees voor het bakken met bloem. Dit voorkomt uitdroging en levert een smakelijke jus op. Lekker in de zomer: oesters van de barbecue met knoflookboter!

Bakken 6 tot 8 minuten

Varkenslap
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/varken_30-varkenslap_kl.jpg

Braad de varkenslap rustig aan en sudder deze gaar met gesloten deksel op laag vuur. Smaakidee: peper.

Wist u dat … 
vlees verschillende vitamines van het B-complex bevat, namelijk vitamine B1, B2, B6 en B12?

 

Bakken 6 tot 8 minuten

Varkenshaas
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/Varkenshaas.jpg

Varkenshaas is een schuin toelopend stukje vlees. Vouw bij het braden de punt naar binnen en steek of bind deze vast met een prikker of rolladetouw, zodat het haasje overal even dik is. Laat varkenshaas na bereiding ca. 5 min. rusten.

Bakken 10 tot 15 minuten

Varkensfricandeau
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/varken_07-fricandeau_kl.jpg

Fricandeau is een uiterst mager stukje varkensvlees. Fricandeau mag enigszins rosé gegeten worden. Smaakidee: oregano, bier.

Wist u dat 
… varkensfricandeau net zo mager is als rosbief? 
… groot vlees 10 min. moet rusten onder aluminiumfolie na bereiding?

Braden: 45 tot 50 minuten

Varkensfiletrollade
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/varkensfiletrollade.jpg

Bedruip en keer het vlees regelmatig tijdens het bereiden en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees achteraf. Smaakidee: diverse vruchten.

Braden 45 tot 50 minuten

Varkensfiletlap
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/varkensfiletlap.jpg

Haal het filetlapje voor het bakken door de bloem en bak het kort. Zout het vlees pas na bereiding. Smaakidee: filetlapjes zijn lekker met pittige sauzen op basis van bijvoorbeeld peper, mosterd of paprika.

bakken: 4 tot 6 minuten

Varkensfilet
http://www.slagerijdelier.nl/uploads/images/bereidingstips/varkensfilet.jpg

Bedruip en keer varkensfilet regelmatig tijdens de bereiding en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees na bereiding. 
Smaakidee: peper, foelie, nootmuskaat.

braden 40 tot 45 minuten