Wat uw smaak ook is, u kunt kip bereiden zoals u wilt. Van lekker zoet, licht kruidig tot uitgesproken pittig. In de oven, op de grill, in de pan; mogelijkheden zijn er volop. Wij hebben de beste tips voor een uitmuntend stukje kip voor u op een rijtje gezet.

In de oven

U kunt uw kip op verschillende manieren in de oven bereiden. Elk type oven heeft zijn eigen kenmerk als het gaat om de bereiding. We leggen het verschil tussen heteluchtoven, grilloven en stoomoven graag aan u voor.

Hetelucht oven

In een heteluchtoven wordt met een ventilator hete lucht door de oven geblazen. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuur, waarmee de kip snel en in z’n geheel gaar wordt. De heteluchtoven is vooral geschikt voor grote stukken vlees.

Grilloven

Als u gebruik maakt van de grilloven, dan krijgt de kip een krokant korstje. Dat komt doordat de temperatuur op sommige plekken veel hoger is dan op andere. Ideaal wanneer u de kip wilt braden. Om het grilleffect te versterken kunt u ook grillelementen onder de kip plaatsen. Zo wordt de warmte in deze elementen doorgegeven en daardoor krijgt de kip mooie grillstrepen. Draai de kip wel regelmatig om.

Stoom

In de nieuwste type ovens zijn soms stoomelementen ingebouwd. Met de stoom kunt u kip gaar maken door deze te combineren met de grill- of heteluchtfunctie. Met deze bereidingstechniek wordt het vlees mooi bruingebakken en droogt niet uit. Bovendien hoeft u geen braad- en bakproducten te gebruiken.

Op de barbecue

Hele kip

Het bereiden van een hele kip kan simpel zijn. De oven doet namelijk al het werk. Bestrooi de kip aan de buitenzijde met peper en zout of kipkruiden. Maak een ui en een knoflookteentje schoon en stop deze in de buikholte. Leg de kip in een braadslee en verwarm de oven voor tot 180°C. Braad de kip een half uur op deze temperatuur en breng vervolgens de temperatuur terug tot 120°C en braad de kip nog eens een uur of iets langer, afhankelijk van het gewicht.
Leg de kip met de buikholte naar de achterzijde van de oven en leg een rooster in de braadslee, zodat de kip niet in het braadvocht komt te liggen.

Kipdelen

Het lekkerst is als u de kip een avond van te voren marineert. Dan worden ze lekker mals en sappig. Bakken doet u als volgt. Laat olie of boter goed heet worden in de pan. Leg de kippenbouten er in en bak ze lekker bruin. Wel regelmatig keren. Zet dan het vuur iets lager en zet een deksel schuin op de pan. Zo nu en dan omkeren en na een kwartier het deksel er af halen. Zet vervolgens het vuur weer hoger, zodat de kip een lekker knapperig korstje krijgt.

Malse kip

Marineren

Om kipfilet mals te houden kunt u deze marineren met een marinade waar iets zuurs doorheen zit. Denk aan citroensap of yoghurt. Marineer minimaal een uur. Verhit de boter en schroei de kipfilet snel dicht. Draai het vuur wat zachter en bak de kipfilet ongeveer 8 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte, om en om gaar.

Larderen

U kunt er voor kiezen kipfilet in spek te wikkelen en vervolgens te bakken. Het spekvet houdt de kip malser. Houdt u niet van spek, dan kunt u het voor het serveren natuurlijk gewoon verwijderen.

Sauteren en nagaren

Bak de kipfilet kort aan op hoog vuur. Zo krijgt deze een lekkere krokante laag. Nagaren in een kwartiertje in een oven op ongeveer 140 graden. Schenk zo nu en dan het vrijgekomen sap over de kip.